Highslide JS
Grote Markt met Bavokerk, 1696
Grote Markt met Bavokerk, 1696
Highslide JS
Stadhuis
Stadhuis
Highslide JS
Vleeshal
Vleeshal
Highslide JS
Hoofdwacht
Hoofdwacht
Highslide JS
Hofje van Bakenes
Hofje van Bakenes

Monumenten

Grote Markt

Een mooi, ruim plein, het hart van de stad. Eens toernooiveld van de graven van Holland. Aan de Grote Markt staan de Grote of St.-Bavokerk met de Vismarkt, het Stadhuis, de Vleeshal en de Hoofdwacht. Zie voor deze monumenten hieronder. Op het plein staat een standbeeld van Laurens Janszoon Coster, een vijftiende-eeuwse stadsgenoot, van wie door Haarlemmers wordt beweerd dat hij de boekdrukkunst heeft uitgevonden.

Grote of St.-Bavokerk

Deze laat-gotische kruisbasiliek is gebouwd tussen 1370 en 1540. Rijk interieur. Beroemd orgel (1738), bespeeld door Händel, Mozart en Liszt. Een van de grootste en mooiste kerken van ons land.

Stadhuis

Gebouwd in 1370. Vleugel (1622-1630) door de uit Vlaanderen afkomstige stadsbouwmeester Lieven de Key. Stadhuisgevel en de beide uitbouwen vernieuwd 1630-1633. Achter het stadhuiscomplex ligt een dominicanenklooster, gesticht ca. 1292. De kloosterkerk werd in 1579 gesloopt.

Vleeshal

Prachtig voorbeeld van de Hollandse Renaissance. Gebouwd in 1604 door Lieven de Key. Nu Museum De Hallen.

Hoofdwacht

Dertiende-eeuws gebouw met zeventiende-eeuwse voorgevel. Ooit stadhuis (?), later woonhuis, vanaf 1755 Hoofdwacht van de schutterij. Sinds 1919 zetel van de Historische Vereniging Haerlem.

Hofjes

Een hofje bestaat uit een aantal kleine woningen rond een binnentuin, ter huisvesting van minvermogende vrouwen. Ze werden gesticht uit liefdadigheid door o.a. rijke burgers, gilden en kerkgenootschappen. Haarlem telt meer dan twintig hofjes. Ze vormen vaak een oase van rust. De oudste dateert uit 1395.